Hur du spionerar och snor din konkurrents följare på Twitter

Twitter är en klurig plattform. Ett enkelt misstag kan kosta dig tusentals följare. En dålig produktlansering kan förvandla en trogen följarskara till en arg folkmassa. Det finns flera sätt att hamna i framkant, och många möjligheter att elda på stämningen.

Den här artikeln handlar inte om att undvika eldning, eller att återhämta sig från det. Den här artikeln har snarare ett annat perspektiv. Istället för att anta att du är den lidande parten kan du anta att dina konkurrenter är det. Du kommer att vänta i skuggorna, i jakt på misstag att utnyttja, för att stjäla deras följare på Twitter. I bästa fall leder det även till att du stjäl deras kunder.

Använd Twitter aktivt

Strategin i det här inlägget kräver att du har en god och aktiv närvaro på Twitter. Detta innebär att du behöver ha ett rimligt användarnamn. Du behöver en profilbild och en omslagsbild som representerar dig. Du behöver ett rimligt antal följare. Du behöver vara aktiv på webbplatsen, både när det gäller att publicera och att engagera dig i dina följare.

Du behöver ha en grundläggande taktik, eftersom du försöker stjäla följare. Om din konkurrents följare tittar på din profil och ser en tunn sida med knappt något intressant innehåll, utan bara några blogginlägg som marknadsför dig eller ditt företag, kommer de förmodligen tacka nej. Några få kanske byter till att följa dig, men det beror förmodligen bara på att de ogillar din konkurrent snarare än att du erbjuder större säkerhet och kvalitet.

Identifiera ditt mål

Varje företag har en konkurrent. Varje Google har sin Bing, varje Nike har sin Reebok, och varje Coca-Cola har sin Pepsi. Ditt företag är inte annorlunda. Ditt jobb är att identifiera vem du ska använda dessa tekniker på.twitter företagDet första du bör göra är att skriva en lista på alla konkurrenter du kan komma på. Vissa företag erbjuder unika produkter, och då kan det bli en ganska kort lista. Uber har väl inte så många konkurrenter som erbjuder delade bilresor, eller hur? Andra företag, till exempel de som försöker sälja saker, kan ha hundratals konkurrenter. Oroa dig inte, du behöver inte rikta in dig på allihop.

Ta sedan din lista och använd ett viktigt filter: hitta de som fortfarande är aktiva på Twitter. Vissa av dem finns inte på Twitter, men är ändå så pass stora att de omtalas på Twitter även fast användarna inte kan interagera med en profil. Spara deras namn ändå, för de är perfekta mål.

Gör sedan några enkla sökningar. Leta efter missnöjda fans. Vissa företag har kanske inte så många sådana, och de kan markeras som lågt prioriterade på din lista. Andra har många klagomål. Markera dessa som högt prioriterade.

Bestäm vad du kan erbjuda

För att locka användare till din sida behöver du två saker: ett löfte om att du kan lösa deras problem, och ett motiv som får dem att byta.

Löftet är enkelt, det handlar bara om ja eller nej. Om kunden klagar på att din konkurrent inte gör X har du möjlighet att ta över, om du kan erbjuda X. Om du inte heller kan göra X fungerar det inte att försöka locka kunden, eftersom du inte heller kommer kunna lösa kundens problem.

När det gäller motivet kan du erbjuda en bonus när användaren lämnar en annan tjänst. Detta är till exempel vanligt bland olika försäkringsbolag. Företag som tillhandahåller bilförsäkringar erbjuder förmåner eller bonusar när du byter från en annan leverantör, tillsammans med en förmodad besparing. Hitta ett liknande erbjudande, något du kan ge användarna om de byter, och skapa en landningssida för det. Förutom att ge stöd och hjälpa folk i rätt riktning kan du länka dem till din landningssida, och få dem att byta till ditt företag.

twitter kundOm du dessutom kan hitta ett snabbt och enkelt sätt att byta tjänst – vilket till exempel kan innebära överföring av information eller ändring av filformat – bör du göra det. Ju enklare bytet är, desto fler kunder kommer att byta, och ju större vinst kommer du att göra.

Lär dig och älska sökningen

Kommer du ihåg sökningarna du gjorde på dina konkurrenter? Det är dags att fördjupa dig i dem.

Börja längst upp på listan, med det företag som har högst prioritet. Detta är oftast ett företag som erbjuder ungefär samma sak som du, med en liknande prisnivå och liknande funktioner, men du vet att ditt erbjudande är bättre. Sök på deras företagsnamn och se vad du hittar.

Det du söker är personer som läxar upp företaget, eller pratar om att de ogillar företaget eller har problem med företaget. När du hittar de här användarna bör du titta på inläggets publiceringsdatum. Om det publicerades under den senaste veckan har du en god chans.

Innan du fortsätter bör du titta på eventuella svar på deras inlägg. Har företaget kontaktat dem, och har de fått ett positivt svar? Om svaret är ja, eller om de efterföljande inläggen nämner att problemet har lösts eller att företagets kundservice är bra, kan du släppa den här tråden. Företaget har lyckats fånga dem igen, så du kommer inte att få en chans.

Om problemet däremot är aktuellt fortfarande, eller om de publicerat flera inlägg om ämnet och deras ilska, är det en perfekt möjlighet att presentera dig. Skriv en kommentar och förklara att din produkt kan lösa deras problem. Bre inte på för tjockt i början, utan se till att först blir intresserade. Du vill inte minska ditt värde genom att erbjuda allt till alla.

Det som händer nu beror på deras villighet att lyssna på dig, deras förmåga att byta tjänst, och din förmåga att erbjuda det de behöver.twitter sökVarje gång du skriver till en potentiell kund behöver du gå tillbaka till sökningen och fortsätta leta. Vissa företag har inte många inlägg, medan andra har massor. När du skrollat tillbaka ett par veckor räcker det mer än väl. Klagomål som är äldre än så är med största sannolikhet för gamla för att kunna erbjuda något större värde. Användaren kommer bara att undra varför du tar upp ett gammalt problem. När du är klar med det första företaget på listan bör du alltså gå vidare till nästa.

När du har gått igenom hela listan kan du schemalägga övervakade sökningar. Det finns tusentals sätt att ställa in sökningar, så hitta ett som fungerar för dig. Du kan kontrollera dem manuellt med några dagars mellanrum, om du så vill. Tanken är att vara aktiv och mottaglig för kunders klagomål och att reagera på dem lika snabbt som om de gällde ditt eget företag.